Ένα μικρό βοήθημα για τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους που διδάσκουν το μάθημα της Ιστορίας Γ΄ Λυκείου και για τις μαθήτριες και τους μαθητές του προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών που μοχθούν σκληρά σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Χρονολογικοί πίνακες Ιστορίας προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών. 26 πίνακες ανά κεφάλαιο τόσο με τη σειρά του βιβλίου όσο και σε απόλυτη χρονολογική σειρά, καθώς και για το σύνολο της ύλης (μετά την περικοπή της). 
Το κείμενο στην παρούσα μορφή του είναι υπό έκδοση - φυσικά με την ίδια άδεια χρήσης- και είναι το πρώτο μιας σειράς κειμένων που θα "ανεβαίνουν" σταδιακά τις επόμενες ημέρες, μετά την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της νέας ύλης. Στην τελική τους εκδοχή τα κείμενα θα συνοδεύονται από αρκετές εκατοντάδες επαναληπτικών ερωτήσεων κλειστού τύπου, οι οποίες είναι στην τελική φάση ενσωμάτωσής τους σε ηλεκτρονικό περιβάλλον και ελέγχονται σχολαστικά αυτές τις μέρες από μερικούς φίλους συναδέλφους.
Κατεβάστε το από εδώ.

Download file tables_v01.pdf (2mb)
Already downloaded 1682 times

Google DriveΤο Google Drive αποτελεί μία από τις πιο αξιόπιστες αλλά και πιο ευέλικτες πλατφόρμες αποθήκευσης δεδομένων στο υπολογιστικό σύννεφο.
Λίγο πολύ τα ξέρετε: 15gb αποθηκευτικού χώρου για τους συνήθεις λογαριασμούς, δυνατότητα διαμοιρασμού των αρχείων, καθορισμός δικαιωμάτων για τη χρήση τους και άλλα καλούδια. Κοντά σε αυτά, μία ιδιαίτερα αποτελεσματική υπηρεσία συγχρονισμού δεδομένων από τον υπολογιστή μας στο υπολογιστικό σύννεφο (Backup and Sync) και vice versa. Προλαβαίνω την αντίρρηση:
- για κάτσε, ρε φίλε, γιατί ειδικά το Google Drive; Δεν υπάρχουν άλλες αντίστοιχες, αξιόπιστες υπηρεσίες;
- προφανώς και υπάρχουν, μερικές από αυτές με αξιοσημείωτη, μακρά πορεία, ασφαλείς και ιδιαίτερα φιλικές στον τελικό χρήστη. Να θυμίσω το Dropbox, το Box, το Μega, το MediaFire, το OneDrive και μερικές ακόμα. Άλλες από αυτές δωρεάν, άλλες με ένα μικρό τίμημα, δίνουν πάνω κάτω τις ίδιες δυνατότητες αποθήκευσης αρχείων στο υπολογιστικό νέφος. Αν λοιπόν θέλετε μία απλή υπηρεσία για την αποθήκευση ή τη δημιουργία εφεδρικών αντιγράφων για τα πολύτιμα αρχεία σας, έχετε κι άλλες πολλές και αξιόλογες επιλογές. Προσωπικά, έχω χρησιμοποιήσει (και χρησιμοποιώ) όλες τις παραπάνω υπηρεσίες. Από αρκετές ήμουν και είμαι πολύ ευχαριστημένος, τις χρησιμοποιώ κατά περίπτωση, αλλά, για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά, δεν έχουν το ποσοστό ολοκλήρωσης που βρίσκουμε στο google drive.
Αν επιμένω στο Google Drive είναι γιατί δεν αποτελεί μία ακόμα υπηρεσία αποθήκευσης στο νέφος αλλά μία πλατφόρμα -και μάλιστα εξαιρετικά δυναμική- που επιτρέπει όχι απλώς την αποθήκευση αρχείων στο υπολογιστικό νέφος αλλά πολύ περισσότερα. Μαζί με τον αποθηκευτικό χώρο έρχεται μια πλήρης σουίτα εφαρμογών γραφείου (κάτι σαν το Microsoft Office, μόνο που εδώ είναι δωρεάν), που περιλαμβάνει τα Google Docs (πλήρη κειμενογράφο με πολλές συνεργατικές δυνατότητες, υπολογιστικά φύλλα, παρουσιάσεις, φόρμες, εφαρμογή σχεδίασης κ.ά.), καθώς και μια βιβλιοθήκη εφαρμογών τρίτων που «εγκαθίστανται» στο google drive των χρηστών ως ξεχωριστές εφαρμογές. Με άλλα λόγια, με πυρήνα το gd αναπτύσσεται ένα αξιόλογο και διαρκώς αναπτυσσόμενο «οικοσύστημα» εφαρμογών, ένα είδος «γραφείου στο σύννεφο», που μας ακολουθεί παντού, καταργώντας κάθε τοπικό περιορισμό, όπως και κάθε περιορισμό που θέτουν οι συσκευές που κάθε φορά χρησιμοποιούμε. Με άλλα λόγια, τόσο τα αρχεία όσο και οι εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει στον λογαριασμό σας google drive θα σας ακολουθούν όπου κι αν βρίσκεστε, όποια συσκευή κι αν χρησιμοποιείτε. Έτσι λοιπόν, είτε από το σπίτι είτε από τη Χονολουλού (στην οποία θα πάτε όταν πάρετε τα …αναδρομικά), είτε από τον υπολογιστή του σχολείου (αυτόν, ντε, με τα windows xp, που από κλικ σε κλικ προλαβαίνετε να ψήσετε καφέ) είτε από τον υπολογιστή του «ψαγμένου» φίλου που έχει εγκαταστήσει το ουμπούντου (πείτε του για να τον ευχαριστήσετε πόσο σας εντυπωσίασε) είτε από την ταμπλέτα «των παιδιών» ή το κινητό σας τηλέφωνο, το γραφείο σας (δηλαδή οι εφαρμογές και τα αρχεία σας) θα σας ακολουθούν παντού!
Στον οδηγό που ακολουθεί, τον οποίο μπορείτε να "κατεβάσετε" από τον παρακάτω σύνδεσμο, έχω καταβάλει προσπάθεια να παρουσιάσω το περιβάλλον του Google Drive ξεκινώντας από τα βασικά, είσοδος στην εφαρμογή, λογαριασμοί, αποθετήριο, παρουσίαση του περιβάλλοντος, διαμοιρασμός αρχείων και προοδευτικά πηγαίνουμε στην παρουσίαση των εφαρμογών: κειμενογράφος, φόρμες, υπολογιστικά φύλλα, σχεδίαση, αλλά και στην παραμετροποίηση των εφαρμογών, τη σύνδεση νέων, τον συγχρονισμό με τον υπολογιστή μας, τις εκπαιδευτικές εφαρμογές, τη σύνδεση στο classroom και άλλα πολλά.

AkinatorΔεν εντυπωσιάζομαι συχνά από ελεύθερα διαδικτυακά παιχνίδια­. Για την ακρίβεια, έχω χρόνια να δω κάτι που να τραβήξει το ενδιαφέρον μου. Το Akinator όμως, με έστειλε. Ένα απλό παιχνίδι είναι, μη φανταστείτε κάποια "υπερπαραγωγή": ένας "μάγος" ζητά να μαντέψει ποιο πρόσωπο (ή φανταστικό χαρακτήρα) σκέφτεστε και σας υποβάλλει ερωτήσεις για να το βρει. Εδώ είναι το καλό: 9 στις 10 φορές (και λίγες λέω) το βρίσκει και σας προβάλλει μια φωτογραφία του. Προφανώς, βασίζεται σε μια πολύ καλά ενημερωμένη σχεσιακή βάση δεδομένων και με κατάλληλες ερωτήσεις αποκλείει πρόσωπα για να καταλήξει στο σωστό. Μάλιστα, αν κάνει λάθος επιχειρεί και πάλι μέχρι να φτάσει σε πετυχημένο αποτέλεσμα. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να απαντάτε ορθά στις ερωτήσεις του παιχνιδιού. Ένα πολύ καλό παράδειγμα για όσους ασχολούνται με αλγόριθμους λήψης αποφάσεων. Δοκιμάστε το εδώ.

Όταν θέλετε να μοιραστείτε μια παρουσίαση ή μια παρουσίαση φωτογραφιών με τους φίλους, την οικογένεια, τους συναδέλφους ή τους μαθητές σας, αποθηκεύστε την στο OneDrive και στη συνέχεια μπορείτε να την ενσωματώσετε σε ιστοσελίδα ή blog.
Ενσωμάτωση παρουσίασηςΟ κώδικας ενσωμάτωσης που χρειάζεστε πρέπει να αποκτηθεί από το PowerPoint Online, καθώς δεν είναι διαθέσιμος από τις εκδόσεις PC ή Mac του PowerPoint. Να πώς:
  1. Αποθηκεύστε την παρουσίασή σας στο OneDrive.com. (Η αποθήκευση της παρουσίασης σε δημόσιο φάκελο στο διαδίκτυο είναι αυτό που σας επιτρέπει να την ενσωματώσετε σε μια ιστοσελίδα.). 
  2. Ανοίξτε την παρουσίασή σας στο PowerPoint Online. Στην καρτέλα Αρχείο της γραμμής εργαλείων, κάντε κλικ στην επιλογή Κοινή χρήση και, στη συνέχεια, κάντε κλικ στην επιλογή Ενσωμάτωση.
  3. Για να δημιουργήσετε τον κώδικα HTML για να ενσωματώσετε το αρχείο σας στην ιστοσελίδα, κάντε κλικ στην επιλογή Δημιουργία  κώδικα HTML.
  4. Στο πλαίσιο Embed (Ενσωμάτωση), στην περιοχή Dimensions (Διαστάσεις), επιλέξτε τις σωστές διαστάσεις για το blog ή την ιστοσελίδα.
  5. Κάντε δεξιό κλικ στον κώδικα, κάντε κλικ στην επιλογή Αντιγραφή και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Κλείσιμο.
  6. Θα χρησιμοποιήσετε αυτόν τον κώδικα ενσωμάτωσης στην επόμενη διαδικασία. Μπορεί αν θέλετε να το επικολλήσετε κάπου, όπως το Notepad, έτσι ώστε να μην το χάσετε.
  7. Επικολλήστε τον κώδικα στην καρτέλα HTML της ανάρτησής σας, στο σημείο που θέλετε να εμφανίζεται η παρουσίαση και ...τελειώσατε!

Συμβουλή: Επιλέξτε μεγιστοποίηση και περιηγηθείτε στην παρουσίαση με τα βέλη του πληκτρολογίου για να δείτε και τα εφέ που χρησιμοποιήθηκαν στις σελίδες (για λόγους επίδειξης, να εξηγούμεστε, καθώς σε κανονικές συνθήκες βαραίνουν πολύ την παρουσίαση.

 

Υποκατηγορίες

Phoca Facebook Comments

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας, όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

Μάθετε περισσότερα εδώ.